
Facebook, 4 Şubat 2004’te; Harvard Üniversitesi’nde okumakta olan Mark Zuckerberg adlı öğrenci tarafından “The Facebook” adıyla kurulmuştur. Facebook, ilk zamanlarda; Harvard Üniversitesi‘nde öğrenim gören öğrencilerin kendi aralarında iletişim sağlaması amacıyla kurgulanmış bir web sitesiydi. Ancak kısa bir zaman içerisinde, kullanıcıların beğenisini toplamıştır. Bu da siteyi, Harvard Üniversitesi dışında dahi popüler hale getirmiştir.
Facebook’un Gelişimi
Facebook, Harvard Üniversitesi’ni kısa sürede aşarak; tüm Amerika’da kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra ise, 11 Eylül 2006 tarihinde Facebook; tüm e-posta adreslerine açılmıştır. 2009 yılında Facebook, kullanıcılarını; “like” kavramı ile tanıştırdı. Ardından, bir nevi; like kültürü oluştu denilebilir. Bu kültürün oluşmasında, Facebook önemli bir rol oynamıştır.
Dünyanın en çok kullanıcıya sahip sosyal ağı olan Facebook, birçok ülkeden ve kültürden üyeye sahiptir. Dünya çapında 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan ağ, 7’den 70’e dünyadaki tüm insanlara ulaşmaktadır. Üstelik de, o ülkenin dilinde yayın yaparak ve tamamen ücretsiz bir şekilde hizmet vermektedir.
Facebook’un ağırlıklı olarak mavi renkte olmasının nedeni ise, Mark Zuckerberg’in renk körü olmasıdır.
Facebook’un Sahip Olduğu Özellikler
Facebook’un bünyesinde gerçekleştirilebilen birçok özellik bulunmaktadır.
Durum Güncelleme
Facebook’ta paylaşım çubuğu üzerinde; “Ne Düşünüyorsun” şeklinde bir ifade yer almaktadır. İşte burada paylaşılan içerikler, durum güncellemesi olarak adlandırılmaktadır.
Fotoğraf ve Video Özelliği
Facebook’ta fotoğraf, video ve gif paylaşma özelliği bulunmaktadır. Bu içerikleri, herkese açık yapabildiğimiz gibi; sadece arkadaşlar olarak ayarlama seçeneği de bulunmaktadır. Kısacası, gizlilik ayarı kullanıcının kendi inisiyatifindedir.
Mesajlaşma Özelliği
Kullanıcıların birbirlerine yazılı, görsel veya sesli mesaj göndermesini sağlayan iletişim biçimidir. Facebook Messenger uygulaması aracılığı ile, bu iletişim gerçekleşmektedir. Bu uygulama ilk başta, Facebook ile entegre iken; daha sonradan, uygulamaya Facebook üyeliğinin gerekmemesine dair özellik getirilmiştir.
Facebook Etkinlikler
Çeşitli eğitim ve eventler gibi etkinliklerin oluşturulmasını sağlayan özelliktir. Facebook’ta bir etkinlik oluşturmak, pek çok mecraya göre; daha kolaydır. Aynı zamanda, etkinlik duyuruları; daha hızlı bir şekilde büyüyebilmektedir. Üstelik Facebook, oluşturulan bir etkinliğe; kimin katılıp katılmayacağı gibi bilgileri de sunmaktadır.
Canlı Yayın Özelliği
Bu özellik sayesinde, istenilen her zamanda; anlık olarak çekim yapabilir ve de arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Arkadaş listenizde olmayan kişilerin de, canlı yayını izlemelerini sağlayabilmek mümkündür.
Hikâye Paylaşımı
Facebook tarafından da kullanılmaya başlanan story özelliği ile, 24 saatlik gönderiler oluşturabilir; bunları arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Sadece Facebook ana sayfasında değil, aynı zamanda Facebook Messenger uygulamasında da story özelliği bulunmaktadır.
Facebook Marketplace
Facebook Marketplace, bir pazar yeri gibi işlevi görür. Uygulamayla; kullanıcıların birbirleri ile alışveriş yapması sağlanmıştır. Hizmetler, ücretsizdir. Satılık eşya, kiralık veya satılık ev, bazı işler ve hizmetler; bu uygulamada yer almaktadır. Birçok öğrenci, kitap ve okul eşyalarını; Facebook Marketplace sayesinde satmaktadır.
Facebook Platform ve Uygulamalar
Facebook, “Facebook Platform” adını verdiği altyapısı sayesinde, geliştiricilerin Facebook ile etkileşimli uygulamalar yaratmasına imkân sağlamıştır. Uygulamalar, Facebook API ile; kolayca geliştirilebilmektedir.
Facebook, aşağıda belirtilen daha pek çok özelliği de; bünyesinde barındırmaktadır.
– His ve hareketler
– Facebook grupları ve Facebook sayfaları
– Ürün etiketleme
– Bağış kampanyaları
– Hava durumu
– Oyunlar
– Anketler
– Facebook reklamları